ORGAN BAĞIŞI
ORGANLARIN HAYATA BAĞIŞLANMASI ÇOK ÖNEMLİ
Organ bağışındaki yetersizlik, dünyada ve ülkemizde en önemli sorunlardan biridir. Türkiye’de 25 binden fazla hasta, organ nakli olabilmek için sıra bekliyor. 2 bin 106 kişi karaciğer, 21 bin 576 kişi böbrek, 922 kişi kalp, 63 kişi akciğer bekliyor.* Ülkemizde gerçekleştirilebilen organ nakli sayısıysa senede 4500’le sınırlı kalıyor. Bu nakillerin yaklaşık yüzde 90’ı canlı verici, yüzde 10’u ise kadavra vericiden.
* 2016 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş 1998 kişinin ailesiyle görüşen organ nakli koordinatörleri bu kişilerden yalnızca 583’ünü organ bağışına ikna edebildi.
* Senede en az 2000 hasta bekleme listelerinde hayatını kaybediyor.
Organ bağışının artması için toplumda her bireye önemli görevler düşmektedir. İnsanlar genellikle hayattayken organlarının bir parçasını sevdikleri kişiye vermekten çekinmemektedir. Kişinin hayatını kaybettikten sonra organ bağışlama fikrine henüz yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Organların toprağa değil umutla bekleyen kişilere kısacası “hayata” bağışlanması gerekir.
BAĞIŞ İÇİN 2 DAKİKANIZI AYIRMANIZ YETERLİ
18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey kendi isteği ile bağışta bulunabilir. Eğer bir kişi organ bağışında bulunmak istiyorsa eğitim ve araştırma hastanelerine, organ nakli yapan tüm kamu ve özel hastanelerin organ nakil koordinatörlerine başvurabilir. Organ bağışı yapmak için iki şahit huzurunda bir form doldurulması yeterlidir. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi'nden kaydını sildirmesi yeterlidir.
HEPİMİZE GEREKEBİLİR
“Organ nakli bir gün hepimize gerekebilir. Türkiye’de 25 binden fazla organ bekleyen hasta var. Maalesef o yoğunlukta organ bağışı yapılmıyor. Biraz daha çabalamamız gerekiyor. Organların toprağa gideceğine bir cana gitmesi çok daha anlamlı. İnsanların kafalarında, organlarının ölmeden önce alınacağına dair yanlış bilgiler var. Uzmanların da anlattığı gibi beyin ölümü gerçekleştikten sonra organlar alınıyor. Dini bakımdan fetvası verildi. Eski Diyanet İşleri Başkanı’nın söylediği ‘Candan cana verilen en güzel sadaka’ çok güzel bir cümle. Organ bağışı iyiliği bir gün döner sizi bulur.”
Hastanemizde bulunan Organ Nakli Biriminde Psikolog Kenan Kutlu ve Hemşire Evren Yıldırım görev yapmaktadır.