Yazın Kulak Sağlığını İhmal Etmeyin
Yaz deyince; izin,tatil ve çoğunlukla deniz aklımıza gelir. Izin ve tatilinizin kötü geçmemesi için kendinize özen göstermeniz iyi olur.Özelklikle yediğiniz, içtiğinize, bulunduğunuz ortamın ısısına dikkat etmekte yarar var. Bu konularda gerekenli özen ve dikkat gösterilmediğinde ilk rahatsızlık yaşayacağımız bölgemiz, Kulaklarımız, Burun ve Boğazımız ...
Bu yazıda verilecek bilgilerden önce söylemek istediğim; eğer yaz aylarında genelde,kulaklarınızda tıkanıklık ağrı vb şikayetleriniz oluyorsa, yaz başında mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına muayene olmanız sizin yararınızadır.
Şimdi aşağıdaki bilgileri okumaya devam edelim, size daha fazla yararlı olacaktır.
Yazın sıcaklardan dolayı aşırı terleme nedeniyle, kulaklarımızda terin etkisi ilede kaşıntı hissi daha fazla olur. Yabancı cisimle kaşımaktan ziyade, kulak önündeki tragus dediğimiz kıkırdak ile kaşıntı hissini gidermek daha doğru olur.
Burada dikkat etmemiz gereken bir başka durum, kulakların kendi yaptığı serumen diye adlandırılan salgıyı dışarı atıp atmadığı, bu salgı sarı renkten koyu kahve rengine kadar farklı renklerde olabilir.Eğer kulak bu salgıyı dışarı atamıyorsa, içeride birikecek ve tıkanıklık yaratacaktır.Bu durumda terle, kulağa giren suda ,kulaktaki kir nedeniyle birikeceğinden, ağrılı bir tıkanıklık ortaya çıkacaktır. Halk arasında kulağıma su kaçtı tanımına uyan durum budur.Farklı yöntemlerle tıkanıklığı açmaya uğraşmayın mutlaka doktora başvurunuz..Çıkarmak için, pamuklu çubuk veya başka malzemelerle zorlandığında, dış kulak yolu cildi zarar görebilir, bu da ciddi ağrı yapan dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olur.
Yanlış bilinen bir durum kulak yıkamanın, zararlı hatta, yıkatınca sürekli yıkatma zorunluluğu olacağıdır. Bu tamamen halk arasında yayılmış yanlış bir algıdır. Bu konuya genel bir açıklık getirelim.Her kulak yıkanmaz, buna hekim karar verir, kulak yıkanmasının yapılması, kişinin kulağının atamadığı, tıkanıklık yaratan kirin dışarı, ılık su ile attırılması yöntemidir. Uygun koşullarda yapıldığında zararlı bir yöntem değil, yapılması gereken bir durumdur.Hekimin kontrol ve bilgisi dahilinde yapılması önemlidir.
Kulak zarında delik veya kulağın korunması gereken durumlarda,denize girerken, vazelin emdirilmiş pamuk tıkaç ve üzerine sudan koruyucu kulak bandı kullanılması iyi olur. Suya dalmadan yüzeyde yüzmek gerekir. Kulak sorunu olan hastaların ya da geniz eti, burunda allerjik sorunu olanların yüzme için havuz yerine denizi tercih etmeleri doğru olur.
Klima kullanımı, yazın kuru soğuk ortamlar yaratır. Bu ortamlarda çalışanlar arada camı açarak odayı havalandırmaları yararlıdır. İçerisi soğuk, dışarısı aşırı sıcak yaz günlerinde bu ısı değişimleri, burun kanamalarına yol açabilir.Kişinin burun yapısıda uygunsa, kanama daha kolay gerçekleşir. Yazın saat 11-16 arası mümkün olduğunca güneşe maruz kalmamak gerekir.
Yazın sebzelerin ve meyvelerin sıcaktan çabuk bozulması, dikkatli ve bekletmeden tüketilmesi, güzel yıkanması, yaz ishalleri için önemlidir. Bol su tüketirken bu suyun aşırı soğuk olmamasına dikket etmek gerekir, yoksa damak ve boğaz arka duvarında soğuk yanıkları ortaya çıkabilir.
Yazın en çok tüketilen gıda maddesi dondurma, öncesi su içerek, boğazımızı nemlendirmek iyi olur, dondurmayı yalamadan yutarak tüketmekte soğuk yanığı ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Yukarıdaki önlemlere dikkat edilmezse yaz gribi, yazın boğaz enfeksiyonu yaşayabiliriz.Yaz enfeksiyonları, kışın yaşanan durumdan daha fazla hırpalar kişiyi,çünkü terleme ile su kaybı, iyileşme sürecini olumsuz etkiler...