Yaz Mevsiminde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Yaz denince hepimizin aklına tatil gelmez mi? Okulların kapandığı, havaların ısındığı, aşırı terleme ile su kaybettiğimiz, sürekli duş alma isteği, bol su içme gibi su ile haşır neşir olduğumuz, sıcak havadan etkilendiğimiz, deniz ve havuzlarda serinlemeye çalıştığımız, su ve su sporları ile geçen günler…
Tatil programları yaptığımız sıcak yaz günlerinde sorun yaşamak istemiyorsak; sıcak havada vücudumuzun maruz kalacağı durumlar hakkında bilgilenmemiz iyi olacaktır. Önlemlerimizi alalım.Tatilimiz keyifli geçsin
Yaz günlerinde Dış Kulak Yolu hastalıkları sık görülen rahatsızlıklardandır. Dış kulak yolu cildi; ince, narin ve sinir ağından yoğun bir yapıdır. Terleme ile hassas hale gelince bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmalar kolayca üreyebilir. Böyle bir durum yaşamak istemiyorsak önlem alabiliriz.
. Kulağınız kirini atamıyor ve Buşon(Kulak salgı birikintisi) ile dış kulak yolunuz tıkanıyorsa , yaz tatili öncesi doktora başvurup kulağınızı kontrol ettirmeniz ve gereğinde temizlenmesi iyi olacaktır. Bu yapılmazsa kirin gerisinde, banyo deniz ve havuz sonrası su birikebilir. Terleme ile kir genişleyerek kulakta ağrılı tıkanıklıklar yapabilir, Dış kulak yolu girişini parmak, tırnak veya herhangi bir aletle kaşır yada karıştırırsanız kulak cildinizi yaralar ve enfeksiyona gidecek bir süreci başlatmış olabilirsiniz..
. Su ile temas sonrası (Banyo, Deniz vb.)kulağınızda su hissedecek olursanız. Kaşımadan, sürtmeden, kompres yapar tarzda, kulak yolu girişinden havlu ucu veya küçük bir pamukla su alınabilir. Kurutma makinesi ile saçlar kurutulurken dış kulak yoluda kurutulabilir.
. Bazen deniz kenarında su kaçtı diye o kulağını yere doğru eğip, tek ayağı üzerinde zıplayarak suyu dışarı çıkarmaya çalışanları görüyorum. Bu hareketin hiçbir yararı olmuyor. Yukarıdaki gibi uygulama yapabilirler, ya da o kulağın üzerine yatıp bekleyebilirler. Kirden dolayı dış kulak yolunda kalan su akar ya da zamanla sıcak hava ile kurur, buharlaşır. Çıkmazsa zorlamadan, kulağa zarar vermeden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurmak doğru olur.
.Kulağınız sorunlu ise(Kulak zarında delik, enfeksiyon vb.) kulağınıza su kaçmaması için mutlaka önlem almanız gerekir. Vazelinli pamuk tıkaçları hazırlayabilir, kulak girişini tıkayan hazır tıkaçlar kullanabilir, üzerine sudan koruyucu kulak bantları kullanabilirsiniz. Banyo, havuz veya Deniz de kulağınızı korumak sorun yaşamanızı önleyecektir.
.Sıcak havalarda, burun mukozanız ince ve damarlı ise, bir de su içmez terler, burun içi mukozanız kurursa, üstüne üstlük güneşte de kalırsanız, Burnunuz kanayabilir. Panik olmadan, burun kanatlarını kemik yapıyı hissederek parmaklarınızla 10 dakika sıkıştırın, 3-4 dakika burun köküne naylon poşet içinde buz uygulayıp, başınızı hafif öne eğerek oturur vaziyette bekleyin. Burun içinde pıhtı varsa, burun içi su ile yıkanıp, hafif hınkırma ile temizlenebilir, arkasından yukarıda tarif ettiğim uygulamayı yapabilirsiniz. Kanama bunlara rağmen durmazsa doktora başvurun. Bu dönemde zorlu sümkürme, burundan zorlu nefes almayı yapmamak gerekir. Basınçlı hava giriş çıkışı hassas mukozada çatlak yaratır.
. Hava sıcak terlediniz, boğazınız kurudu, soğuk bir içeceği lıkır lıkır, ağız içinde, dil damak arasında bekletmeden içtiniz. Boğaz mukozanız kuruyken, soğuk madde teması yaptınız, tahriş oldu ve sonrası, bademcik ya da farenks mukozasında bekleyen bakteriler enfeksiyona yol açtı. Yazın görülen boğaz enfeksiyonların süreci çoğunlukla böyle oluyor. Çok ağrılı, ateşli ve sıkıntılı bir süreçtir. İçtiğiniz suyun yada sıvı içeceklerin sıcaklığı ile nasıl içtiğiniz önemli.. Dondurma vb. soğuk yiyecekler tüketirken beraberinde su içmeyi ihmal etmeyin. Nasıl olsa hava sıcak sorun olmaz diyerek, terli ya da ıslak saçlarla rüzgarda durmayın, vücut kendi ısısını ayarlamaya çalışırken, vücutta bulunan fırsatçı mikroorganizmalar bu zayıf anınızı hiç kaçırmazlar....Yazın yaşanan boğaz enfeksiyonları; terleme ile vücuttan sıvı kaybı olduğu için kışa nazaran daha fazla sıkıntılı oluyor. Bunu unutmayın…
. Suya atlamalar ve dalmalar yapmayı düşünüyorsanız, valsalva manevrası ile basınç ayarlamasını mutlaka öğrenmelisiniz.
Sık sık sinüs enfeksiyonu yaşayanlar, suya dalmalar konusunda dikkat etmeli..Tuzlu su burun içine girip çıktığında yararlı olur.Fakat sinus boşlukları tıkalı ve enfeksiyon (Sinüzit) varsa basınç farklılıkları baş ağrısına neden olabilir.
Kulak Burun Boğaz bölgenizde sorununuz varsa yüzeyde yüzün, başınızı suyun derinliklerinden uzak tutun, derinler sizin için zararlı olabilir.
. Yaz başlamadan alacağınız önlemler, sorunlarınız varsa tatile çıkmadan Kulak Burun Boğaz muayenesi olmanız, sorunsuz bir yaz tatili yaşamanızı sağlayacaktır. Sağlıklı bir yaz geçirmenizi dilerim.